Centrum Helmond: the place to be»

Gepubliceerd op 13-01-2015


Op dinsdagavond 13 januari was het tijd voor het eerste Ondernemerscafé van het nieuwe jaar. Met direct een aansprekend thema: Centrum Helmond 2.0? De gasten Elize der Kinderen, Xavier Broeckx, Hugo Molleman en wethouder Frans Stienen zijn uitgenodigd om er aan tafel over te komen praten met presentatieduo Marlieke Dekker-Putmans en Rob van Oorschot. Hun band met de stad is wat hen op voorhand al bindt. En na vanavond zal blijken dat ze allen ook een gefundeerde mening hebben over het Helmondse stadscentrum.

Elize der Kinderen is de derde generatie ambachtelijke bakkers uit de familie Der Kinderen. Sinds haar opa in 1934 begon in de Heistraat, groeide het bedrijf naar drie vestigingen in –nog steeds- de Heistraat, winkelcentrum De Bus en Stiphout. Drie diverse locaties, met een even uiteenlopende klandizie. ‘De Heistraat was vroeger de beste winkelstraat van Helmond’, legt Elize uit. ‘Dat zal het nu niet meer zo snel worden, daarvoor is er te veel gebeurd. Maar het centrum is groter dan alleen de Veestraat.’ Elize maakt zich dan ook sterk om de Heistraat weer een flinke upgrade te geven. Als aanlooproute naar het centrum heeft de multiculturele straat, waar wonen en winkelen gecombineerd worden, namelijk veel unieke, specialistische winkels te bieden. En deze aanlooproute is volgens Elize minstens zo belangrijk als het centrumgebied rond de Veestraat en de Markt.

Xavier Broeckx kent het centrum door en door. Hij is er actief als makelaar bij Broeckx - Praasterink Makelaars en als vastgoedeigenaar. ‘Een aantrekkelijk centrum wordt niet alleen door het winkelaanbod gevormd. Het is een combinatie van wonen, winkelen, horeca, et cetera’, aldus Xavier. Volgens hem ligt er een nadrukkelijke taak bij de vastgoedeigenaren: ‘Zij moeten openstaan voor wat de huurder ervaart. Zien waar de behoefte is en daar wat mee doen.’ Want dat Helmond potentie heeft, daarvan is Xavier overtuigd. Maar dan moet het er wel aantrekkelijker worden. Niet alleen voor het ‘achterland’ van omliggende dorpen; ook voor de vele nieuwe Helmonders uit wijken als Brandevoort en Dierdonk die nu richting het Eindhovense centrum trekken. ‘Ook zij moeten hier gaan leven, en niet alleen maar wonen.

’Van Medemblik naar Geldrop reizen: voor Hugo Molleman was het een tijdje de dagelijkse route. Inmiddels is hij zelf betiteld ‘import Helmonder’ met een groot hart voor de stad. Samen met zijn vrouw vestigde hij de veelzijdige horecazaak Il Borgo in het oudste pand van Helmond, het Huis met de Luts. Hoewel ook Hugo van mening is dat het centrum van Helmond groter is dan alleen de markt, zou de markt wel het kloppend hart moeten zijn. En daar kan nog wel het een en ander aan verbeterd worden. Hugo: ‘Kijk bijvoorbeeld eens op zaterdagmiddag als de winkels sluiten om vijf uur. De mensen in de stad worden bijna weggeveegd. Zo komt het avondprogramma ook niet meer op gang.’ Ook mist hij op sommige plekken de gezelligheid van terrassen voor de deur. ‘Maak van de Kerkstraat de Korte Putstraat van Helmond.’ Hugo kan zich vinden in de eerder gemaakte opmerking van Xavier: te veel mensen rijden vier Helmondse stations voorbij richting Eindhoven.

Dat Eindhoven het epicentrum van Zuidoost-Brabant zou zijn, durft wethouder Frans Stienen te betwisten. ‘Voor de gezelligheid gaat men niet naar Eindhoven. Ze gaan er winkelen omdat er enorm veel winkels en ketens zijn. Die hebben we in Helmond niet en gaan ook niet meer komen. Maar we moeten ons ook niet allemaal klein Amsterdam willen wanen.’De gezelligheid waar we van houden vinden we volgens Frans veel meer terug in de eerdergenoemde Bossche Korte Putstraat. Die aantrekkingskracht heeft ook Eindhoven niet. Toch is er in Helmond nog veel mogelijk. De wethouder denkt dan bijvoorbeeld aan nieuwe restaurants, liefst een met een Michelinster. Faciliteiten voor mensen die het nu elders gaan halen. En de leegstand, die is er mede omdat de zaken niet samen opgepakt worden. ‘Er moet één groep opstaan, die zegt: we gaan het samen doen. Daarvoor gaan we als gemeente met de stad in gesprek en zoeken we het niet alleen bij de projectontwikkelaars die geld aan onze stad willen verdienen.’ Frans doet een directe oproep aan de vastgoedeigenaren om samen de synergie te zoeken. Samen voor Helmond.

De editie van het Ondernemerscafé, dat door cabaretier Joop Vos met het lied ‘Broadway van de beleving’ humoristisch wordt afgesloten, kent ook een triest randje. Rob van Oorschot, al geruime tijd de befaamde gastheer van het Ondernemerscafé, neemt afscheid.

En met hem tevens Irene van Geel, voorzitter van het bestuur. Een verdiend applaus valt hen ten deel. De organisatie van het Ondernemerscafé gaat echter onverminderd door, en nodigt iedereen dan ook van harte uit voor de volgende editie op dinsdag 10 maart 2015.

Foto's : Johan Bakels // B&C Fotografie
Tekst: Audrey van den Broek // Stichting Bedrijventerreinen