« Más in Helmond wil meer zijn dan een café met hapjes»

Gepubliceerd op 26-09-2018

HELMOND - Aan de Markt in Helmond opent binnenkort alweer nieuwe horeca: Más. Hapjes, drankjes en een grill. „Mensen willen niet meer sec drinken.”

In Helmond is het aanbod van horeca nog lang niet compleet. Want waar kun je gezellig borrelen in een huiselijke sfeer en hapjes van een buffet pakken? En na nog wat glazen een smakelijk stukje vlees of vis van de grill bestellen? Om daarna te blijven zitten voor nog wat borrels? Nergens, meent Bjorn van de Brug.
Daarom opent hij rond 1 november zijn nieuwe zaak Más. „Veel restaurants zijn of luxe of laagdrempelig, maar draaien hoofdzakelijk om eten. Daarnaast heb je cafés met wat eten erbij, maar dat is beperkt. Daar tussen zit niks. Met Más willen wij café en restaurant integreren. Mensen willen niet meer sec drinken. En na het eten nog even blijven zitten.”

Voormalige boekenwinkel 
Más zit aan de Markt, naast restaurant Se7en, dat ook van Van de Brug is. In het pand zat voorheen boekenwinkel De Roij & Boschman. Van planken vol literatuur is niets meer te zien. Wel een dikke houten plank als bar die rust op ongelijk gestapelde blokjes. Straks staan er een kachel (voor de sier), fauteuils, lage tafeltjes, hoge tafeltjes en een opkamer. Más telt een kleine vijftig zitplaatsen.
„We gebruiken bewust oude materialen in robuuste kleuren”, vertelt Van de Brug. „Het eten is zonder poespas, gewoon goed. Vijf gerechten van de grill vanaf een tientje, een buffet vol pinchohapjes voor een paar euro.” Pinchos zijn kleine gerechtjes uit Noord-Spanje, die ook in Barcelona veel gegeten worden.

Levende boom 
Spanje is de inspiratiebron voor Más ('meer'). Er staat een Spaanse houtkacheloven in de open keuken en op de kaart prijken Spaanse bieren, wijnen en likeuren. Achterin de zaak komt een levende boom, om de sfeer van een Spaanse tuin op te roepen. De zaak is gedeeld in handen van Van de Brug en bedrijfsleider Berend Jansen.
Het duo meent dat Helmond nog volop horeca kan gebruiken. Van de Brug: „Er is nog plek voor bijvoorbeeld een Mexicaan en een visrestaurant. Veel mensen gaan nog steeds naar Eindhoven. We moeten de gedachtegang omkeren. Helmonders moeten weten dat hier ook veel horeca is. En meer kan ook, want het publiek is groot genoeg.”

Voorproefje van Más? Donderdag 27 september vindt hier het Helmonds Ondernemerscafé plaats. Voorafgaand kunnen bezoekers eten. Aanmelden: eteninhelmond@outlook.com. Het diner start om 17:30 uur, het café om 19:00 uur.